Neferkasokar

Detail van de koningslijst van Saqqara. Rechts de cartouche met de naam Neferkasokar, naast die van Seneb en Neferkara.
Detail van de koningslijst van Sakkara.
Rechts de cartouche met de naam
Neferkasokar, naast die van Seneb
en Neferkara.

Neferkasokar was de achtste vorst van de 2de dynastie. In deze dynastie vormt de Zoon van Ra-naam, ook wel de Geboortenaam, nog geen onderdeel van de titulatuur.

Deze vorst wordt genoemd op de koningslijst van Sakkara en de Turijn Canon, maar niet op de koningslijst van Abydos. Er is tot op heden geen enkel voorwerp uit de periode van de 2de dynastie met zijn naam erop gevonden.

Een spekstenen zegel van onbekende oorsprong met zijn naam erop dateert men enige tijd na de 2de dynastie, maar sommigen betwisten de echtheid van dit zegel. Vermoedelijk was Neferkasokar een vorst die kort regeerde in een deel van Egypte tijdens een periode van onrust en verdeeldheid. De egyptoloog Aidan Dodson suggereert in 2021 dat Neferkasokar en Peribsen dezelfde persoon zouden kunnen zijn.

Zelfs in de 2de eeuw n.Chr. wordt Neferkasokar genoemd in een Demotische verhandeling waarin wordt beschreven dat hij, tijdens een periode van zeven jaar hongersnood, tempels in het hele land restaureerde. Dit doet sterk denken aan de hongersnood stèle die in de Ptolemaeën Tijd door priesters is opgesteld als propaganda voor farao Djoser uit de 3de dynastie.

Het lijkt erop dat men duizenden jaren later dit soort verhandelingen toeschreef aan verschillende vorsten uit de eerste dynastieën omdat toen de exacte tijd van deze hongersnood periode niet meer bekend was, maar sommige namen van vorsten nog wel. Die lijkt men dan gewoon toegeschreven te hebben aan die periode.

Scheidingslijn.

Regering: …. – …. v.Chr.
Graf: Onbekend
Mummie: Onbekend

Scheidingslijn tabel en Horusnaam.

Horusnaam

Onbekend

Horusnaam
De Horusnaam is de oudste naam van een farao. Deze naam wordt ingeleid met de titel Her, wat Horus betekent. De levende koning wordt gelijkgesteld aan Horus, de god met de valkenkop. Als verticale kolommen staan weergegeven, dan wordt de Horusnaam in een ‘Serech’, de zogenoemde paleisfaçade, geschreven. Daar boven staat de valkgod Horus met of zonder dubbele kroon afgebeeld.


Scheidingslijn.

Beide Meesteressennaam

Onbekend

Beide Meesteressennaam (nebtynaam)
De beide meesteressen zijn de beschermgodinnen van de Egyptische koningskronen. De Beide Meesteressennaam wordt ingeleid met de titel Nebty. Dat betekent De beide meesteressen. Het zijn de giergodin Nechbet uit El-Kab in het zuiden en de slanggodin Wadjet uit Boeto in het noorden.

Scheidingslijn.

Gouden Horusnaam

Onbekend

Gouden Horusnaam
De Gouden Horusnaam wordt ingeleid door de titel Bik-neboe: een Horusvalk boven de hiëroglief voor Goud. Bik-neboe staat daarom voor Gouden Valk, maar de betekenis is onzeker. Net zoals de Beide Meesteressennaam wordt deze naam gewoonlijk niet in een cartouche of Serech geschreven.
De godin Hathor werd ook wel ‘De Gouden’ genoemd.

Scheidingslijn.

Troonnaam



Uitspraak: Neferkasokar
Vertaling: De ka-ziel van Sokar is perfect.

Troonnaam (prenomen)
De troonnaam volgt op de eretitel Nesoe-bity, hetgeen letterlijk betekent: Hij die tot de biesplant behoort en die tot de bij behoort. Deze titel wordt vertaald met de Koning van Opper- en Neder-Egypte.

Tijdens de eerste en tweede dynastie wordt als titel bij de troonnaam echter gebruikt. Deze titel wordt uitgesproken als Nesoe en vertalen we als koning. Vanaf de derde tot begin vijfde dynastie wordt zowel Nesoe als Nesoe-bity als titel gebruikt.

Scheidingslijn.